מעבדות חינוך יהודי דמוקרטי
מנהיגות פדגוגית לקידום חינוך ליברלי, יהודי ודמוקרטי
במערכת החינוך הממלכתית בבתי ספר על-יסודיים
בתקופה בה מדינת ישראל סוערת מבית ומחוץ מורות ומורים רבים מעדיפים להימנע מעיסוק אקטואלי בתהליכי גיבוש זהות ושייכות של תלמידיהם, כדי לא להיקלע למחלוקות.
אנחנו סבורים כי בגילאי הנעורים, ביסוס זהות ובניה של תחושת שייכות מחייבים עיסוק פעיל במשמעות היום יומית של חיים במדינה ליברלית יהודית ודמוקרטית. אנחנו מבינים את המעשה החינוכי בהקשר זה כמעשה של זיהוי הזדמנויות חינוכיות ויצירת מרחב חינוכי משמעותי.
פדגוגיה
של ממלכתיות
מפתחת ויוצרת – התוכנית מנחילה למורים גישת פיתוח שמאפשרת למורה לבנות תוכניות התערבות ממוקדות בתוך סביבות ההוראה הקיימות.
אורגנית – אנחנו שואפים לקדם את המנהיגות של המורים בתוך בתי הספר שלהם, בכיתות ובשיעורים בהם הם כבר מלמדים. לשם כך אנחנו יוצרים בתוך בית הספר "פיגומים" לצמיחה שלהם על ידי שעות מובנות במערכת, ליווי שלהם בתהליך היישום, ליווי של המנהלת ובעלי תפקידים נוספים, ויצירה של אפשרויות תמיכה נוספות לאחר התוכנית באמצעות קשר לקרנות, השתתפות בפרסים וכדומה.
מודעת – מורי התוכנית נבחרים מראש כשהם מחזיקים רמה גבוהה של מודעות לנושאים שבבסיסה. אנחנו שואפים לטפח את המודעות הזאת על ידי למידה מתמדת.
דיאלוגית – הזדמנויות חינוכיות ביחס לתכנים שמעסיקים אותנו בתוכנית נמצאות בכל מקום. הרבה פעמים הבעיה היא בלהבין איך נכון לגשת אליהם ואיזה תהליך חינוכי אפשר לקדם. אנחנו לא מגיעים עם תוכנית לימודים, ולא "מקנים" לתלמידים. אנחנו קודם כל מקשיבים למה שמעסיק, מטריד ומעניין ואז חושבים איך ליצור תוכנית התערבות חינוכית שעונה לצורך שאנחנו מזהים מהתלמידים.
מפתחים מנהיגות מורים
מי אנחנו
שותפים
-
מכון ון ליר
-
מכוון הרטמן
-
המועצה לחינוך ממלכתי-עברי
-
קרן אידאה
נימרוד סמילנסקי
בתור המנהל החינוכי של מעבדות חינוך לדמוקרטיה יהודית של HUC-JIR בישראל, נמרוד שואף לסייע למורים להתמודד עם האתגרים בתוך מערכת החינוך הציבורית הישראלית הנובעים מהיותה גם מדינה יהודית וגם דמוקרטית. נמרוד הוא מומחה בתחום הפיתוח המקצועי של מורים. במשך 12 השנים האחרונות, בתור מנחה פדגוגי במכון ברנקו וייס, הוא גם פיתח את תוכנית הליווי של המכון במסגרת תוכנית "מורים מובילים" במחוז תל אביב.
מיכל מושקט-ברקן
פרופסור מוסקט-ברקן מההיברו יוניון קולג'-מכון למדעי היהדות (HUC-JIR) בישראל מתמקדת בפלורליזם בחינוך יהודי והכשרת מורים מעבר לגבולות תרבותיים. היא חתרה זמן רב להשפיע מעבר לאקדמיה. בשנת 2007 היא יסדה את רִקְמָה, תוכנית תואר שני לשנתיים בחינוך פלורליסטי בשיתוף עם מרכז מלטון באוניברסיטה העברית, אשר ממשיכה למשוך מחנכים מחויבים מכל מגזרי החיים בישראל. תוכנית הפיתוח המקצועי "חדר המּוֹרִים", שהיא יסדה בשנת 2014, מפגישה בין מורים יהודים וערבים על מנת לעודד שיתוף פעולה, ומאפשרת למחנכים מקהילות מגוונות, לעיתים יריבות, ליצור דיאלוג פתוח המתמקד בהתגברות על מחסומים לקיום בשלום. בשנה החולפת, מיכל, כמנהיגה בתנועת המחאה הלאומית למען הדמוקרטיה, גם אירחה את כנס "המציאות מעצבת את חינוך הדמוקרטיה" עבור למעלה מ-200 מורים ומנהלים.
1. אקטיביזם וצדק חברתי
2. תרבות המחלוקת לאור האקטואליה
3. חיים משותפים ופלורליזם של זהויות
3 היבטים של
הקשר בין
הדמוקרטית ליהודית
שנתיים בהן מורים משתפים, נועצים, ומפתחים ביחד מענים להזדמנויות שהם פוגשים בכיתה. כל שנה כוללת בין 6-7 מפגשים במעבדה.
המעבדה מכילה כ-15 מורים שמגיעים מבתי ספר שונים מאותו המרחב הגיאוגרפי.
חברי המעבדה יציגו את תוצרי הפיתוח מתוך עבודתם בכנס שיתקיים בסוף כל שנת לימודים.
המעבדה
במסגרת תהליך העבודה במעבדה מורות ומורים
-
יזהו הזדמנויות לעשיה חינוכית משמעותית בהיבטים שונים של המרחב החינוכי שלהן.
-
במסגרת המעבדה יפתחו תוכנית התערבות אותן הן יישמו בכיתותיהן. את התובנות שיעלו במסגרת הההתנסות
-
יגבשו אותן לכדי תוצר (יחידת לימוד, תוכנית התערבות, פרקטיקות פדגוגיות וכו')
מזהים הזדמנויות
מתכננים התערבויות
מזקקים תובנות